Simpan File Online (Cloud Storage)Menggunakan Storan Awan(Cloud Storage) bermaksud sentiasa dapat mengakses aset digital yang penting bagi guru-guru walaupun di mana-mana saja guru berada, sama ada dokumen Word, Spreadsheet, atau foto. Bagi segmen
TeknologiUntukGuru pada kali ini, pihak DariGuruUntukGuru telah mengumpulkan beberapa pilihan Storan Awan(Cloud Storage) terbaik untuk mengekalkan fail anda dalam jangkauan.


Mengapa Simpan Data Anda Dalam Talian? 


        Perkhidmatan Storan Awan(Cloud Storage) ini menyediakan akses mudah kepada semua data penting guru seperti Word doc, PDF, Spreadsheet, Foto dan sebarang aset digital lain dari mana sahaja guru berada. Guru tidak perlu lagi duduk di PC kerja untuk melihat fail kerja. Dengan Sync Storan Awan, guru boleh mengakses fail di kereta api, dari tablet, di sofa, dan dari komputer riba di bilik hotel atau dapur. Menggunakan perkhidmatan seperti yang disertakan di sini bermakna tidak perlu lagi menghantar e-mel kepada diri sendiri atau pasang dan cabut pemacu USB untuk memindahkan sebarang fail yang diperlukan.

        Sekiranya guru belum lagi menggunakan perkhidmatan untuk menyimpan dan Sync data di Storan Awan, guru adalah sangat memerlukannya bagi memudahkan kerja. Jenis Storan Awan yang guru bakal pilih adalah bergantung kepada jenis fail yang ingin di simpan, berapa tinggi ciri keselamatan yang guru perlukan, sama ada guru merancang untuk bekerjasama dengan orang lain, dan peranti mana yang guru gunakan untuk mengedit dan mengakses fail. Ia juga mungkin bergantung pada tahap keselesaan guru dengan komputer pada umumnya. Sesetengah perkhidmatan sangat mesra pengguna, sementara yang lain menawarkan perkhidmatan yang lebih advanced bagi pengguna yang berpengalaman.

        Pelbagai kemampuan penyimpanan storan berasaskan awan adalah sangat luar biasa. Sebagai contoh, tumpuan Dropbox dan SugarSync untuk memastikan folder yang sangat diperlukan dapat diakses di mana-mana sahaja. SpiderOak menekankan keselamatan. Beberapa perkhidmatan storan awan, seperti Apple iCloud, Google Drive dan Microsoft OneDrive, adalah general, yang menawarkan bukan sahaja folder dan akses fail segera, tetapi juga memainkan media dan Sync peranti anda.


Percuma vs Dibayar 


         Banyak perkhidmatan Storan Awan mempunyai akaun percuma yang biasanya datang dengan beberapa limitasi atau keterbatasan, seperti jumlah storan yang mereka berikan atau had saiz pada fail yang anda boleh muat naik. Kami DariGuruUntukGuru lebih suka perkhidmatan yang menawarkan beberapa tahap perkhidmatan percuma (walaupun hanya 2GB), kerana itu membolehkan guru mengintegrasikan sepenuhnya perkhidmatan Storan Awan ke dalam kerja seharian.

         Salah satu manfaat membayar untuk akaun adalah biasanya datang dengan sokongan tambahan dari pembekal. Terdapat banyak sebab lain untuk membayar storan awan, daripada mendapat ruang yang lebih banyak (terabyte benar-benar tidak lagi mahal lagi) untuk dapat memuat naik fail yang sangat besar. Tuntutan lain untuk membayar storan awan anda sering termasuk peningkatan akses kepada sejarah versi fail, lebih banyak keselamatan, atau lebih banyak ciri untuk kolaborasi dan bekerja dengan pasukan.Penyimpanan Awan(Cloud Storage) Terbaik          Di sini, dalam segmen TeknologiUntukGuru kami mengupas hanya perkhidmatan storan awan yang terbaik di kalangan yang kami telah diuji. Apabila DariGuruUntukGuru menguji perkhidmatan ini, kami menilai set ciri mereka, kemudahan penggunaan, kestabilan, dan harga. Jika anda menyukai perkhidmatan tertentu yang kami tidak sertakan, sila pastikan kami tahu tentangnya dalam ulasan. Klik pada pautan semakan di bawah untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai setiap storan awan kegemaran dan perkhidmatan penyegerakan fail kami.

Rangking Storan Awan


Senarai Storan Awan

Bagi kami dari segmen TeknologiUntukGuru sangat mencadangkan untuk guru-guru bagi menggunakan aplikasi yang percuma dan sangat berkualiti iaitu GoogleDrive kerana sangat mesra pengguna dan sangat praktikal bagi penggunaan guru-guru.

Sekadar ini saja perkongsian pada kali ini, sekian terima kasih.


No comments:

Powered by Blogger.